Kayıt Tarihi: 16.08.2017
Mantolama, binaların ısı kaybının veya ısı kazanımının engellenmesi için binalara yapılan bir uygulama metodudur. Mantolamada 3 farklı yöntem kullanılmaktadır. İç duvar mantolama, dış duvar mantolama ve sandviç mantolama olarak isimlendirilen bu yöntemlerde her birinin farklı kullanım alanı ve amacı bulunmaktadır. Isı yalıtımı binalarda oluşan ısının dışarıya çıkmaması veya binaların dışındaki ısının içeriye girmemesi için yapılmaktadır. Bu amaçla uygulanan en iyi yöntem dış cephe mantolama yöntemidir. Isı binalara kendi ısı koridorlarını oluşturarak girer ve çıkar. Bu ısı koridorları hava basıncı, yoğuşma ve fiziki yapının şekli ile ortaya çıkar.
Dış cephe mantolama yapılırken bu ısı koridorları teknik ekipler tarafından belirlenerek işleme başlanır. Mantolamanın amacı içeriye giren ve çıkan ısı miktarının belirli bir katsayının üstünde olmamasını sağlamaktır. Binanın dış yüzeyi özel izolasyon malzemeleri ile kaplanarak ısı köprülerini kapatmak ve yeni ısı köprülerinin oluşmaması sağlanır. Mantolama binaların dış duvarlarına, çatılarına, bodrum ve otopark gibi ısıtılmayan bölgelerine, katlar arasındaki kısımlara, toprakla teması olan bölgelere ve bacalara yapılır. Mantolama uygulaması binanın yüksekliğine ve mantolama yapılacak alanın büyüklüğüne göre değişmekle birlikte ortalama 1 ay kadar sürebilmektedir.
Mantolama yapımı sırasında hava durumu da çok önemlidir. Yağmurlu, karlı veya sisli havalarda mantolama yapılması kesinlikle tavsiye edilmemekle birlikte hava sıcaklığının en az 10 derece olması gerekmektedir. Mantolama sırasında binanın tüm yüzeyi arada hiç bir boşluk bırakmadan ısı levhaları ile kaplanmaktadır. Mantolama yapıldıktan sonra binaların dış yüzeylerine klima, tabela gibi malzemeler monte edilmemelidir. Bunların montajı sırasında açılacak delikler ısı levhalarının da delinmesine sebep olacağından yeni ısı koridorları oluşmasına ve içerideki ısının bu deliklerden binadan çıkmasına yol açacaktır. Profesyonel ekiplar tarafından yapılan mantolama işleminden sonra 1 veya 2 katlı müstakil binalarda %20, çok katlı binalarda %50'ye kadar çıkan oranlarda ısı tasarrufu sağlanmaktadır. Ayrıca mantolama işlemi binanın duvarlarında oluşan yoğuşma nedeniyle ortaya çıkan korozyonu da önleyerek binanın ömrünü uzatmaktadır.
Siding Dış Cephe Kaplama, binaları hem ısı kaybından hem de dış hava etkilerinden korumakla birlikte estetik görünümü, boya gerektirmemesi ve binaları nem, korozyon ve rutubetten koruyarak binaların ömrünü uzatan ısı yalıtım çeşitlerinden birisidir. Tüm bu özellikleri sayesinde de en çok tercih edilen yalıtım türüdür. Ayrıca siding kaplamalar yangına karşı da son derece dayanıklı ve herhangi bir yangın durumunda içeriğindeki maddeler sayesinde yangını kendi kendine söndürebilen özelliktedir. Siding dış cephe kaplama yapılan evlerde herhangi bir şekilde nem, rutubet, küf ve korozyon oluşmamakta, bu sayede binaların kiriş ve kolonlarındaki demirler paslanmayarak binanın dayanıklılığı ve ömrü uzatılmaktadır.
Siding dış cephe kaplama uygulanan binalarda %55'e varan ısı tasarrufu ile en verimli ve en çok tercih edilen izolasyon çeşitidir. Siding kaplamanın dış yüzeyinin son derece kolay bir şekilde temizlenebilir özellikte olması ve hiç bir zaman boya gerektirmemesi de tercih edilme nedenlerinden bazılarıdır. Üstelik siding dış cephe kaplamanın kullanım ömrü de son derece uzundur. Tüm iklim şartlarında test edilen siding asla solmayan, bozulmayan ve su geçirmeyen yapısının yanında 50 yıl boyunca garanti sunmaktadır. Tüm bu özelliklerinin yanı sıra ısı yalıtım ve izolasyonda yüksek ısı tasarrufu sağlaması ile kısa sürede kendi masrafını çıkartarak çok uzun yıllar sizi kazançlı çıkartmaktadır.